Smaki Holandii – co zjeść będąc na miejscu?
Kuchnia holenderska oferuje proste, pożywne, oszczędne i zdrowe potrawy. Holandia wiele swoich dań zawdzięcza wpływom kolonialnym, dlatego mówi się o różnorodności kuchni. Współcześnie Holendrzy chcą gotować szybko i w łatwy sposób, dlatego w odpowiedzi na ich potrzeby – wiele składników jest już wstępnie przygotowanych.
Czego spróbować będąc w Holandii?
Sery
To właśnie one, sery, od zawsze uważane były za najważniejsze produkty wytwarzane w tym kraju. Nazwy popularnych serów, spotykanych przez nas w sklepach na całym świecie, wzięły się właśnie od holenderskich miast – Edam czy Gouda. Będąc w Holandii sprawdź, czy gdzieś w pobliżu nie odbywają się targi serowe – to bardzo popularne wydarzenie.
Bitterballen
Znudziły Ci się chipsy jedzone jako przekąska towarzysząca zimnemu piwu? Holendrzy znaleźli na to sposób! Bitterballen to małe, ziemniaczano-serowe kulki, podawane z różnymi dodatkami, na przykład różnymi sosami, serami.
Stroopwafel
Można je kupić w Polsce, jako gotowy produkt – jednak nic nie zastąpi świeżo przyrządzanych wafli w kraju ich pochodzenia. Przekąska ta składa się z dwóch złączonych syropem wafli, można jeść je na ciepło bądź na zimno, często również kładzie się je na kubek z ciepłą kawą lub herbatą, by syrop idealnie połączył dwie strony wafli.
Hot dog ze śledziem
Dziwne połączenie, pomyślicie? Jednak Holendrzy je uwielbiają! W hot dogu znajduje się surowa, marynowana ryba oraz cebula. Jeżeli ktoś lubi śledzie, będzie to dla niego z pewnością ciekawa odskocznia od zwykłych hot dogów.
Kroket
Popularne w Holandii są krokiety, jednak nie są to te, które kojarzymy z Polski. Te z Holandii są mniejsze, otoczone grubą panierką. Najpopularniejszy farsz do krokietów jest z mięsa wołowego lub z cielęciny, pojawiają się krokiety z kurczakiem i serem, spotkamy się również z dziwniejszymi farszami – na przykład z krewetek.
Lukrecja
Są jej zwolennicy i najwięksi przeciwnicy. Okazuje się, że Holendrzy zjadają najwięcej cukierków lukrecjowych na świecie.