Treściwe potrawy, czyli jak jedzą Holendrzy.

Proste, tanie i treściwe potrawy, czyli jak jedzą Holendrzy.

Pomimo tego, że kuchnia holenderska nie jest tak popularna w Europie jak włoska czy francuska na pewno warto wiedzieć, co dobrego zjeść w Holandii! Jeżeli mieszkasz w Holandii, to pewnie już wiesz, że Holendrzy jedzą przede wszystkim pożywnie i nieskomplikowanie, a co za tym idzie, potrawy są raczej niedrogie. Co ciekawe mimo swojej prostoty kuchnia holenderska w kraju nad Wisłą może znaleźć wielu zwolenników.
Jak więc jedzą Holendrzy i czego warto spróbować przebywając w kraju wiatraków? Kuchnia holenderska dzieli się na 5 głównych rodzajów potraw. Możemy spróbować tradycyjnych tzw. potraw jednogarnkowych, różnego rodzaju frytek, mięsa, warzyw i ryb.

Tradycyjne potrawy jednogarnkowe

Wywodzą się z kuchni chłopskiej i są bardzo prosto i tanie w przygotowaniu. Do najpopularniejszych dań należą m.in.:

Stamppot – tzw. tłuczony garnek, są to ziemniaki utłuczone razem z warzywami. Jest to danie łatwe do przygotowania w dużej ilości. Do jej przygotowania nadają się ziemniaki, które rozpadają się podczas gotowania, tzw. kruimig.

Hutspot – tzw. garnek bałagan. pure z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli najchętniej jedzony z klapstuk (duszony szponder wołowy).

Bruine bonensoep – to po prostu zupa z brązwoej fasoli

Frytki

Na temat frytek w Holandii można napisać oddzielny artykuł. Jest to przysmak, który sprawdzi się zawsze. Będąc w Holandii na pewno spróbujcie ich frytek, czy to z ketchupem, majonezem, cebulą a nawet sosem orzechowym sos sate lub pindasaus.

Mięso

Pomimo łatwości w dostępie do wieprzowiny czy kurczaka, w Holandii to jednak wołowina cieszy się zdecydowanie większym uznaniem. Możemy tu posmakować np.:

Draadjesvlees – tzw. włókniste mięso, czyli duszona wołowina.
Klapstuk – duszony szponder wołowy.
Hachee – holenderski gulasz.
Krabbetje – żeberka!
Speklappen – to smażone plastry boczku

Gehaktballen – kotlety mielone na holenderski sposób. Musicie spróbować!
Jeśli chodzi o warzywa, to trzeba przyznać, że Holendrzy jedzą ich bardzo dużo. Te najpopularniejsze to kalafior, brukselka, cykoria, por i szparagi, są także zwane narodowymi warzywami.

Ryby

Jednak jeszcze więcej niż warzyw w Holandii jest ryb!

Gebakken schol – smażona flądra.
Garnalen – to krewetki w formie zakąski z różnymi sałatkami.
Haring – jednoroczny śledź holenderski, mały, delikatny i nie tak mocno solony jak ten z polski. Tradycyjnie jest jedzony z cebulką i w bardzo osobliwy sposób, trzymany za ogon i „wsuwany” jest do gardła.
Mosselen – na parze uduszone muszle morskie (omułki) z przyprawami.